Tunel z kostí

Tunel z kostí - Victoria Schwab

Vicky Schwab je autorka, ktorú asi veľmi netreba predstavovať. Na Slovensku jej ako prvé vyšlo Mesto duchov (2020, moja recenzia TU), následne aj druhá časť série, Tunel z kostí (2021). Tretia časť, Most duší, vyšla tento rok (2022). Autorka si však získala srdcia čitateľov knižkou Neviditeľný život Addie LaRueovej (2021, moja recenzia TU).

Cassidy Blaková sa takmer utopila a vďaka tejto nehode dokáže vycítiť duchov a prechádzať cez Oponu do ich sveta. V Edinburgu si našla kamarátku, ktorá má také isté schopnosti ako ona a takmer prišla o svoj život.

V druhej knihe Tunel z kostí sa spoločne s Cassidy a Jacobom dostávame do krásneho, no aj plného duchov, Paríža. Spočiatku všetko vyzerá fajn, no vstupom do katakomb sa pred Cass otvára nová záhada v podobe poltergeista. Cassidy začína s Jacobom pátrať po minulosti ducha a pomocnú ruku im na diaľku ponúkne aj Lara. Paríž sa zatiaľ ocitá pod paľbou výstrelkov silnejúceho poltergeista a vôbec to nevyzerá ružovo.

Vďaka poznámkam rodičov k seriálu Inšpiristi spozná meno malého poltergeista a tak začína pátrať po jeho rodine. Tam sa však stretáva s odporom starej panej, pretože minulosť je bolestivá a je lepšie na ňu zabudnúť. To asi každý z nás pochopí. Isto vás však poteší keď za Cass dobehne vnučka starej panej a vyrozpráva príbeh, ktorý vás isto rozosmutní. 

Cassidy v tomto príbehu je o niečo múdrejšia a dalo by sa povedať aj dozretejšia. Hoci sama sebe sľúbila, že nebude toľko klamať rodičom, v Paríži sa opäť uchyľuje ku klamstvám. Jej cieľ však ostáva rovnaký, ochrániť svoju rodinu za každú cenu. Táto jej odvaha a odhodlanie sú veľmi obdivuhodné vzhľadom k jej veku. Aj kvôli tomu sa hneď niekoľkokrát uchyľuje k robeniu poriadnych hlúpostí a takmer ju to opäť stojí život.

Lara v prvej časti nasadila Cass chrobáka do hlavy ohľadom Jacoba a naša Cassidy začína trochu pochybovať. Jej pochybnostiam dopomáha istým spôsobom aj poltergeist, no obavy sa ukážu nakoniec zbytočné. Jasob sa totižto odhodlal a my tak poodhaľujeme kúsok jeho minulosti. Niekoho možno prekvapí koľko majú naši hlavný hrdinovia spoločného. 

Musím povedať, že druhá kniha bola pre mňa omnoho lepšia ako prvá. Tu sa nedalo veľa predpokladať ako sa bude príbeh vyvíjať a o to väčšie prekvapenia sa pri čítaní dajú zažiť. Victoria Schwab vie ako písať a ja som neskutočne rada, že na Slovensku prekladajú jej knihy ^͜^.

Po dočítaní budete nedočkaví zistiť čo našich hrdinov stretne nabudúce. Našťastie je tretia kniha už vonku a nemusíte dlho čakať :D. Tunel z kostí odo mňa dostáva 9 bodov z 10 a som zvedavá čo dobré prinesie ďalšie dobrodružstvo zo sveta za Oponou. 

Tunel z kostí odporúčam každému, kto má rád fanatsy, duchov, Paríž, tajomstvá a lúštenie rôznych záhad. Ďakujem Booklab.

Komentáre