Orlí zámok

Orlí zámok - Lina Franková

Linu Frankovú netreba slovenskému publiku predstavovať. Fanúčikov si získala hlavne svojou originálnou sériou o von Barevansonovcoch. Dosiaľ sú vonku tri časti: Hadí zámok (2020, recenzia TU), Vlčí zámok (2021, recenzia TU) a Orlí zámok (2021). Avšak možno menej ľudí tuší, že jej prvotinou bola v roku 2018 kuchárska kniha Magické cupcaky a rok nato pribudla ďalšia kuchárka, tento raz Magické bábovky. Obe kuchárky napísala so svojou kamarátkou. V roku 2019 jej vyšla kniha Maj „pekný“ deň.

Rod von Barevansonovcov dostal priestor už v tretej knihe, kde sa pozrieme na ďalšieho člena tejto početnej rodiny. Autorka nám ukáže aké tajomstvo sa ukrýva v živote Hyeronyma a Saskei a tiež sa opätovne stretneme s postavami z predchádzajúcej knihy.

Hoci každá kniha tejto série v sebe ukrývala nejaké tajomstvo alebo nepríjemnú udalosť, Orlí zámok je zatiaľ asi najtemnejšou a zároveň najsvetlejšou časťou. Od začiatku budete premýšľať či ste sa trošku nezbláznili aj vy a nielen postavy :D.

Saskia je knihovedkyňa, čo je určite veľmi zaujímavý druh práce. A práve vďaka svojej práci sa stretáva s Hyeronymom von Barevansonom a dostáva ponuka, na ktorú sa skrátka nehovorí nie. Teda niežeby sa pri Barevansonovcoch dalo niekedy uvažovať o zápornej odpovedi či iných nesúhlasných myšlienkach. Saskia a Hyeronym sú výnimočné postavy, to si všimnete hneď od začiatku. Nie je to však ich vonkajším zjavom, obaja sú dosť špeci už len keď otvoria pusu a prehovoria jeden na druhého.

Hyeronym je samotár strážiaci tajomstvo domu spoločne so starým otcom. Avšak aj on má svoje hranice, a tie sa začnú čoskoro rúcať. A samozrejme to nemá na svedomí nik iný ako Saskia :D.

Ak máte radi postavy, ktoré si robia natruc, ich slovné prestrelky vás budú isto baviť. Dokonca z nich ide pocit, že sa v týchto slovných súbojoch vyžívajú. To však nie je všetko. Takmer od začiatku máme možnosť vidieť ako to naše hlavné postavy k sebe ťahá a akým smerom sa budú formovať ich vzťah. Aj napriek všetkým rodinným tajomstvám si k sebe dokážu nájsť cestu, a to je skutočne pozoruhodné. 

Z každej knižky tejto série cítiť jemný závan fantasy prvkov, takže ani tu by vás to nemalo prekvapiť. Avšak ja osobne mám pocit, že Orlí zámok nám tejto fantastiky dáva trochu viac ako predchádzajúce dve knihy.

Pri Lininých knižkách mám zásadne len jeden problém. Akosi nedokážem správne formulovať slová recenzie tak, aby som vám neprezradila nič z deja. Takéto tajomno dodáva knihe ale lepší šmrnc :D.

Orlí zámok si zatiaľ drží prvenstvo spoločne s Vlčím zámkom. Dávam preto 8,5 boda z 10 a knižku odporúčam každému, kto má rád romantiku avšak pojatú trochu inak.

Ďakujem autorke za knižku ^͜^.

Komentáre