Zrodil sa autor: Veronika Farkašová

Veronika Farkašová je nová autorka, ktorá sa slovenským čitateľom predstavila svojim debutom Môj hriech je láska k tebe. Tento román s nádychom detektívneho pátrania tak zaujme širší okruh čitateľov. V rozhovore sa dozviete ako sa autorka cítila počas priebehu súťaže a aj či píše niečo ďalšie.


Viem, že si začínala na Wattpade. Písala si fanfikcie a potom si prešla na príbehy so svojho vlastného sveta. Alebo to bolo naopak?

Naopak. Kedysi som tiež písala vlastné veci, ale vyslovene som z nich bola unavená. A chcela som pauzu, skúsiť niečo nové ... FF boli skvele, lebo som si mohla vykompenzovať niektoré veci, ktoré mi v Potterovi chýbali. Ten svet je bohatý, fantázii môžeš pustiť úplne na popustiť uzde a navyše pracuješ s charakterom, ktorý je už daný. Navyše tá komunita čitateľov, ktorá sa vytvorila, je naozaj úžasná. Ale tiež prišiel moment, keď som si povedala, že stačí, pretože už som napísala, povedala všetko čo som chcela ...  Môj hriech je láska k tebe, som nosila v hlave dlhé roky, a potom v lete 2020, prišiel ten správny čas, kedy chcel byť napísaný.


Môj hriech je láska k tebe dostalo svoj hmotný šat vďaka súťaži. Aké pocity si  počas celého toho procesu mala?

Úprimne, ani neviem. Akože naozaj ma potešila podpora kamarátov, rodiny a možno aj neznámych ľudí... Len mala som naozaj trochu strach, lebo vyjsť prakticky z kožou na trh, je no ťažké... Pretože zrazu vedeli ľudia o mojom písaní, aj takí, čo o tom netušili...


Videla som už nejaké recenzie a tvoju hlavnú hrdinku zvyčajne označili za naivnú. Je však podľa teba skutočne taká naivná?

Alexandra určitým spôsobom je naivná. S týmto súhlasím. Ale osobne nevnímam túto vlastnosť ako negatívnu. Patrí to k jej osobnosti, skrátka vidí v človeku to dobré. Treba si aj uvedomiť, že nemala žiadnu negatívnu skúsenosť v živote, ktorá by jej dala pomyselnú facku. Toto zažila až pri Michalovi keď sa dozvedela o jeho skutočných zámeroch. Aj keď je spočiatku naozaj dôverčivá,  ale dovolím si ju jednoznačne zastať, pretože určite nie je hlúpa. A k celej situácii sa postavila v zmysle, čo som si navarila aj si zjem a neutiekla zbabelo  z „bojiska“ ani nenechala nikoho za seba rozhodovať. Naopak obaja spolu s Michalom prešli veľkú cestu. On musel otvoriť srdce a naučiť sa byť opäť šťastný a Alexandra trochu dozrieť a nabrať skúsenosti. Skrátka jeden z druhého vydolovali to najlepšie.


Aký najvtipnejší a najbizarnejší zážitok máš so svojimi postavami?

Ak nerátame situácie, kedy si postavy začnú robiť čo chcú, a zrazu je príbeh úplne iný, než bol v štádiu nápadu (záporné postavy sú napokon nie až tak záporné, alebo ti vznikne pár, ktorý vôbec nebol v pláne, atď ...) tak asi nič :D.


Plánuješ písať aj niečo nové?

Aktuálne mám rozpísané dve veci,. No uvidíme čo z toho bude. Ale tak nemyslím si, že sa to musí uponáhľať.


Ktorú časť knihy máš ty osobne ako autorka najradšej?

Mám veľa obľúbených pasáží, aj niekoľko vtipných hlášok (Búrlivé výšiny) ale osobne mám z celého príbehu najradšej dve scény – moment keď si Michal uvedomil, že Alexandru miluje a potom kúpeľňovú scénu Nikol s Jozefínou.

 

Ďakujem Veronike Farkašovej za rozhovor, knižke prajem veľa úspechov a moju recenziu si môžete prečítať TU.

Komentáre