Akademie Dunbridge: Kdekoliv (recenzia)

Akademie Dunbridge: Kdekoliv - Sarah Sprinz

Sarah Sprinz je nemecká autorka, ktorá vyštudovala medicínu. V českom preklade sa dostala na knižný trh so sériou Co když. Okrem písania má veľmi rada dlhé prechádzky a cestovanie. A aj to sa spája v Akadémii Dunbridge.

Emma má nastúpiť v predposlednom ročníku strednej školy. Súhrou rôznych okolností sa však vyberie do Škótska na Dunbridgeskú akadémiu kde študovali aj jej rodičia. Jedným z dôvodov odchodu na Akadémiu je aj jej túžba nájsť svojho otca, ktorý žije práve v Škótsku. Hneď na letisku sa Emme podarí doslova zraziť s Henrym, ktorý rovnako ako ona mieri na Dunbridge.

Obaja hlavní hrdinovia majú zmysel pre spravodlivosť a svojimi vlastnosťami sa ukazujú ako veľmi zaujímavé postavy. Avšak každý má svojich démonov a zlé chvíle a inak tomu nie je ani pri Emme a Henrym. Asi väčšine z nás je jasné, že hlavné postavy si medzi sebou vytvoria puto. Musím povedať, že mne sa ich vzťah páčil ^͜^.

Keďže sa jedná o školské prostredie, tak trochu som očakávala, že sa objaví nejaká rivalita či intrigy. V Dunbridgeskej akadémii však vládne priateľská až takmer rodinná atmosféra, takže študenti sú k sebe poväčšine veľmi príjemné.

Samotné priestory školy a okolitý areál autorka popísala veľmi skvelo. Mala som chuť sa tam premiestniť a byť tam s postavami. Málinko to na mňa však dýchala inšpiráciou Rokfortu a rovnako som mala taký pocit aj z jedného vyučujúceho, ktorého by som s kľudným svedomím otitulovala Snape 2.0 :D. Hoci teda tento bol málinko miernejší myslím.

Samozrejme, že medzi týmto učiteľom a Emminými rodičmi bola určitá spojitosť a zlá krv. Musím povedať, že ma táto časť príbehu prekvapila a hlavne som nečakala niečo až tak zákerné.

Autorka okrem príjemnej romantiky nezabúda ani na vážnejšie témy a počas čítania máme možnosť sledovať ako sa hlavné postavy dokážu popasovať so smrťou, strachom, samotou či odchodom a odcudzením jedného z rodičov.

Ak máte radi YA z internátneho školského prostredia či ste už od autorky niečo čítali a páčilo sa vám, Akademie Dunbridge sa vám bude určite páčiť tiež.

Knižka bola skutočne skvelá, no do úplnej dokonalosti jej niečo chýbalo. Hodnotím 9 z 10 a veľmi sa teším na pokračovanie tejto série ^͜^.

Ďakujem Knihy Dobrovsky a Kate Valterovej za možnosť stať sa knižnou ambasádorkou tejto knižke ^͜^. 

Komentáre