Úspešné tímy

Úspešné tímy - Daniel Coyle

Daniel Coyle je bestsellerovým autorom, ktorý pracoval pre mnoho svetoznámych organizácií ako poradca. V knihe Úspešné tímy autor skúma a analyzuje úspešné svetové organizácie a ich najlepšie tímy. Ukazuje kde a ako sa dajú nájsť tie správne miesta, aby bol tím úspešný.

Táto útla knižka je rozdelená na tri časti a v každej sa autor zameriava na iné zručnosti, ktoré pomôžu vytvoriť úspešný tím.  Všetko ukazuje na príkladoch elitných skupín, ktoré si nesmú dovoliť zapochybovať pri svojej práci.

Musím povedať, že už takmer od začiatku som ostala prekvapená. Autor totiž spomína, že tie najlepšie riešenia sú úplne tie najjednoduchšie bez akéhokoľvek zložitého premýšľania a plánovania. Schválne, kto by bol schopní postaviť čo najvyššiu vežu zo špagiet a penových cukríkov, študenti vysokej školy alebo škôlkari? Riešenie je skutočne zaujímavé, pretože rýchlejšie postavili vysokú vežu práve škôlkari. Ich neorganizovať a metóda pokus-omyl ich doviedla do zdarného konca skutočne rýchlo. 

V prvej časti nám autor ukazuje ako veľmi je dôležitá zručnosť vytvárať v pracovných skupinách pocit bezpečia. Druhá časť sa zameriava na to, aby čitateľovi ukázala, že nie je dôležité ukázať nebojácnosť, ale skôr prejaviť zraniteľnosť. Vtedy sa totiž celá skupina nespolieha na vedúcu osobnosť tímu, ale spoliehajú všetci na všetkých. Zraniteľnosť spája. V poslednej tretej časti sa hovorí o stanovení cieľa. Ten je dôležitý pre ďalšie rozvíjanie sa skupiny.

Vo všetkých týchto častiach dané rady na budovanie úspešného tímu autor podkladá hodnovernými štúdiami a výskumami. Do detailu vysvetlené postupy a vzorce správania sa v rôznych situáciách, ktoré sú stresové, odhaľujú čo všetko dokáže vplývať na ľudí a ich správanie.

Musím povedať, že čítanie Úspešných tímov ma bavilo. Trochu viac mi otvorili oči a istým spôsobom ma inšpirovali. Všetky nápady a tipy sa dajú zužitkovať aj v bežnom živote,  a nielen v tom pracovnom. Ak sa radi vzdelávate, táto knižka by vás mohla zaujímať.

Ďakujem vydavateľstvu Grada za možnosť prečítať si túto knižku a obohatiť tak svoje vedomosti ^͜^. 

Komentáre