Někdo

Někdo - Laura Kneidl

Laura Kneidl je nemecká spisovateľka, ktorá pre svojou spisovateľskou kariérou tvorila literárny blog. Profesionálne píše od roku 2009. Prvý raz uzrela svetlo sveta v českom preklade v roku 2020 knižkou Nedotýkej se mě a rok nato (2021) nasledovalo jej pokračovanie. V rovnakom roku vyšla aj knižka Někdo nový a jej pokračovanie Někdo jiný vyšla pred niekoľkými mesiacmi (2022). Okrem toho sa podieľala aj ako spoluautorka na sérii Půlnončí kroniky (2021 a 2022).

Někdo nový a Někdo jiný sú knižky, ktoré by si mali zaslúžiť vašu pozornosť. Áno, jedná sa o romantické príbehy, no obe knižky majú takú pridanú hodnotu a riešia témy, ktoré sú v dnešnej dobe pre dosť ľudí stále tabu a očividne je hovorenie o nich nesprávne.

Mikey mala život aký by jej mnohí mohli závidieť. Bohatá rodina a jasná cesta do budúcnosti. Až teda dokým jej brat neutečie a veci sa nezačnú rútiť do hlbín. Na večierku svojich rodičov sa Mikey spoznáva s čašníkom Julianom, ktorého vďaka nej vyhodia. Čo myslíte, aká je šanca že sa ešte títo dva stretnú? Samozrejme obrovská :D. Zhodou okolností sa z nich stanú susedia. Zábava začína. Mikey aj Julian skrývajú veľké tajomstvo a aj napriek ich zblíženiu to sú veci, ktoré si povedať nedokážu. 

Príbeh sa zamotáva a záverečné odhalenie vás určite prekvapí. Mňa teda dostalo, niečo také som nečakala, ale je skvelé že čoraz viac autorov píše aj o takýchto témach ako je lgbt komunita a trans. A tiež je skvelé, že sa to dostáva čoraz viac aj na náš knižný trh :).

V druhej knihe (Někdo jiný) nás autorka oboznámi s kamarátmi Mikey a Juliena, s ktorými sme sa spoznali už v prvej knihe. Cassie a Auri majú spoločnú záľubu v cosplayoch a fantasy literatúre. Avšak nič nie je iba biele alebo čierne. Auri je extrovert, futbalista a rád sa baví, zatiaľ čo Cassie je jeho presný opak. Aj vďaka tejto odlišnosti vzniká kopa problémov a na vzniknutých situáciách nepridáva ani fakt, že o Auriho záľube v cosplayoch a fantastike vedia len traja ľudia, Cassie, Mikey a Julien.

Cassie túto realitu nenesie veľmi dobre a s Aurim sa o tom nerozpráva. Tak trochu klasika keď sa postavy nevedia spolu rozprávať a zbytočne tak tvoria konflikty. Nakoniec veľmi nenápadne zasiahne Julian, ktorý položí Cassie správne otázky a trochu jej priblíži Auriho rozmýšľanie. 

Auri a Cassie sú inteligentní a samozrejme si dajú tú námahu svoje problémy riešiť, pretože to nie je iba o skrývaní Auriho záľuby.

V tejto knihe nám autorka ponúka pohľad na silné priateľstvo, tvrdohlavosť, hlúposť a pri niektorých ľuďoch aj riadnu obmedzenosť.

Obe knihy obsahujú mnoho odkazov na filmy, rôzne fandomy, hry a knihy. Ak ste teda fanúšikom takýchto prepojení, určite odporúčam. Tieto prepojenia sú skvelo použité v rôznych situáciách a určite vás pobavia a potešia.

Okrem toho sú knihy písané takým tým štýlom, ktorý vám nedovolí odtrhnúť sa až kým nedočítate. Spoločne s hlavnými postavami si prejdete skutočne všeličím, emócie týmto knihám skrátka nechýbajú. Každá romantická duša by si mala v týchto knihách prísť na niečo, čo by ju nadchlo. 

Někdo nový a Někdo jiný odo mňa získavajú spoločne 9 bodov z 10 a ja len premýšľam prečo som čítanie tejto autorky odkladala tak dlho.

Ďakujem @veructe a @annyshga za možnosť zúčastniť sa štafety ^͜^.

Komentáre