Katja: Prebudená mágia

Kajta: Prebudená mágia - Natali Fox

Natali Fox je slovenská autorka píšuca pod pseudonymom. Na knižný trh prišla so svojou fantasy sériou Katja. Prvý diel tejto série vyšiel tento rok (2022) ako samonáklad v spolupráci s vydavateľstvom Ernibook.

Katja je trésijská princezná a podľa toho by sa aj mala správať. Miesto toho však uteká na nočné výlety so svojim gryfónom Briamom. Počas osláv však Katja spozoruje niečo, čo by vidieť nemala. Únos víly z lesa rozhodne nie je bežný, a tak sa Katja spoločne s Briamom a svojim priateľom Rodanom vydáva na záchrannú akciu. V tomto bode začína tá pravá akcia a kniha vás už nepustí :D.

V čom je Katja iná a výnimočnejšia ako iné hrdinky fantasy kníh? Aj napriek tomu, že sa vydala na záchrannú výpravu, veľmi skoro zistila čo to všetko obnáša a chcela sa čo najskôr vrátiť domov. Takéto niečo sa bežne nevidí :D. Po ceste späť už však nejdú len traja, ale spoločnosť im robia ďalší ľudia z Alúvérie, ktoré majú za úlohu vrátiť unesenú vílu. Nesympatie sú v tejto skupine na prvom mieste aj napriek spoločnému cieľu. Katja aj Argos majú tajomstvo, ktoré ich spája viac akoby mohli chcieť :D. Samozrejme ani jeden z nich nevie, že ich niečo spája, no vám to bude pri čítaní jasné možno už od samého začiatku.

A aké sú teda naše hlavné postavy? Katja je tvrdohlavá, odhodlaná a šikovná hrdinka, ktorá síce robí hlúposti, no sú za nimi schované dobré úmysly. Argos je tiež odhodlaný, hlavne chce byť lepší ako jeho otec a robí aj všetko pre to. Je však aj uzavretý a svojský, no cítiť z neho vnútorné teplo a lásku. Ako už bolo spomenuté vyššie, oboch ich spája hneď niekoľko vecí a nie všetky sú práve veselé. 

Autorka ponúka pohľad do sveta plného tajomstiev, mágie, rôznych zverov a neustálej akcie. Okrem toho je v knihe plno emócii, takže sa pri knižke poriadne zabavíte a budete mať pocit, že postavy sú reálne a nielen písané na papieri.

V závere knihy sa ponúka hneď niekoľko otázok, ktoré vás donútia trochu špekulovať nad tým čo bude Ďalej. Vzhľadom k odhaleným tajomstvám a začínajúcej sa vojne vás koniec prvej časti slušne rozloží.

Okrem skvelého príbehu vám knižka ponúkne mapu a nádherné ilustrácie, ktoré perfektne doplnia zážitok z čítania.

Katja je skutočne vydarená prvotina s menšími nedostatkami po jazykovej stránke (čechizmy, prehodený slovosled), ktoré však vôbec nepokazia dojem. Musím priznať, že som sa do čítania púšťala s menšími obavami, no tie boli po pár stránkach preč a ja som si príbeh maximálne vychutnala. Katji dávam 9 bodov z 10 a už teraz sa neviem dočkať, kedy bude pokračovanie :D.

Ďakujem autorke za možnosť prečítať si jej knižku ^͜^.

Komentáre