Vstup je možný len na vlastné riziko

Habibi - Baja Dolce

Habibi je príbeh, ktorý som čítala najprv na wattpade, neskôr na Bajinom blogu a následne som na Vianoce dostala knihu. Po dlhej dobe som si počas čítania lepíkovala :D. Kniha svojou obálkou sľubuje temný príbeh a v niektorých prípadoch taký aj skutočne je.

Dej sa točí okolo Cassie a Harryho, písania, skutočného sveta a všetkých možných nástrah, ktorí život neustále ponúka. Nájdete tu od všetkého niečo. Postavy sú rozhodne svojské. Buď si ich počas čítania zamiluteje alebo znenávidíte.


Začnem Cassie, ktorá si túži splniť spisovateľský sen. Úprimne, kto by nechcel? :D Zo začiatku som jej trochu závidela, že má takú možnosť, potom som si to však veľmi rýchlo rozmyslela. Cassie má ružové okuliare na nose a pocit, že život je gombička. Počas čítania si však môžete všimnúť, ako tieto ružové okuliare postupne odkladá a vidí aj to, čo predtým vidieť akosi nechcela, temnotu v živote. Ako som sa dejom posúvala ďalej, začala som vnímať jej problém. Pravdupovediac ma to trochu prekvapilo, s podobným charakterom postavy som sa ešte nestretla. Za toto palec hore.

Čo sa týka Harryho „Idiota“ Lintona, tak to je postava o inom. Chlap, ktorý sa roky pohybuje viac v tom temnejšom svete. Avšak okrem vedenia podniku LocalX sa venuje práci redaktora vo vydavateľstve. Vďaka vydavateľstvu sa pretnú jeho cesty s Cassie, ku ktorej sa správa vyložene arogantne a odporne. Skrátka taký bad boy s kopou tetovaní, temnou minulosťou a plnou hubou nadávok a príliš krutej pravdy. No napriek svojmu správaniu mal aj svetlé chvíľky, ako keď vzal Cassie na miesto kde nazbieral inšpiráciu on. Viedli tam celkom normálny rozhovor, teda dokým sa vďaka Habibimu nezvrhol iným smerom. Okrem toho mal Harry celkom zaujímavý zmysel pre vymýšľanie prirovnaní. Poriadne som sa nasmiala. Rovnako však mal aj dobré pripomienky ku Cassieným príbehom a jej ponímaniu dobra a zla. Cassie mu niekoľkokrát povedala, že sa len démonizuje, no ja by som skôr povedala, že je ako každý normálny človek a neidealizuje si seba ani ostatných ľudí naokolo.


Čo ma prekvapilo asi najviac bol epilóg. Pokiaľ ma pamäť neklame, a to veľmi dúfam, že nie, tak táto časť sa na blogu autorky nenachádzala. Po dočítaní som si povedala, že toto je proste typická Baja, šťastný koniec. Osobne by sa mi páčilo aj ukončenie príbehu bez epilógu, pretože aj tam bol podľa mňa šťastný koniec. Harry ukázal Cassie realitu a vďaka nemu si veľa vecí uvedomila. Rovnako si aj on uvedomil niektoré skutočnosti. Trošku ma zarazila posledná dvojstránka. Prišlo mi to trochu ako nasilu vytvorená príležitosť na voľné pokračovanie príbehu. Podľa mňa mal príbeh pekné ukončenie aj bez toho.

Téma príbehu je zaujímavá, autorka píše príjemne, avšak ak čakáte nejaký úplne wow moment, veľmi sa ho nedočkáte. Samozrejme ak dokážete trochu čítať medzi riadkami. Nehovorím, že to nebolo dobré čítanie, Habibi mi sadol rozhodne viac ako Horkosladké esencie. Knižke dávam 7 z 10 a som trošku zvedavá s čím príde Baja nabudúce.

Komentáre