Spolok Judášov

Spolok Judášov - Peter Šloser

Peter Šloser je slovenský autor, ktorý sa pomerne rýchlo vyšvihol medzi autormi slovenského krimi. Má na konte už päť kníh a na ďalšej pracuje. V roku 2019 získal ocenenie v Panta Rhei Awards ako Slovenský knižný debutant.

Spolok Judášov je autorova štvrtá kniha, v ktorej sa opäť stretávame s obľúbenými postavami Tvrdým, Pilítom a Michelom. Samozrejme nechýbajú ani ďalšie známe postavy ako Kasper, Barber či Meder. Aj tento raz sa postavy pasujú s prípadmi, intrigami na vysokých miestach a zločincami aj vo vlastných radoch.

Musím povedať, že tento prípad bol skutočne poriadne prešpekulovaný. Hoci veľmi rada hádam kto je skutočným zločincom, tento raz sa mi to vôbec nepodarilo. Autor zamiešal karty a pre svoje postavy vytvoril zaujímavé prekážky a pozoruhodné cestičky riešení.

Na tomto autorovi sa mi páči a zároveň ma desí jedna vec. Reálnosť jeho príbehov je neskutočná. Vykreslenie jednotlivých postáv, miest a situácii je tak vierohodné až máte pocit, že ste priamo na mieste a poznáte sa s postavami. Skvelo vysvetľuje policajné postupy aj žargón, všetky škaredé machinácie, ale aj bežný život bežných ľudí. Na druhú stranu dokáže byť toto vykreslenie až realisticky desivé. Stačí trocha fantázie a v niektorých postavách nájdete aj živé predlohy. Hoci autor na začiatku uvádza, že sa jedná o fikciu, nezabúda doplniť otázku, ktorou podnecuje čitateľovu fantáziu a rozum.

Pri krimi príbehoch veľmi rada riešim prípad spoločne s postavami. Niekedy to ide a niekedy nie. Tu som sa trochu zapotila, ale ani to mi veľmi nepomohlo. Prekvapivé odhalenie niektorých páchateľov boli skutočne pozoruhodné. Autor celý príbeh skutočne dobre zamotal a s poriadnou dávkou vážnosti aj humoru všetko rozuzlil.

Spoloj Judášov odo mňa dostáva 9 z 10 bodov. Ak máte radi krimi, trochu krutej ale úprimnej reality a slovenské prostredie, toto by mala byť kniha práve pre vás.

Ďakujem autorovi za možnosť prečítať si jeho knižku aj za osobné stretnutie ^͜^. 

Komentáre