Hlas draka

Hlas draka - Katarína Soyka

Katarína Soyka je slovenská autorka, ktorá sa zameriava hlavne na fantasy a sci-fi so štipkou romantiky. Jej knihy sú nielen pre veľkých, ale píše aj pre mladších. Do tejto kategórie spadá aj Hlas draka.

V Hlase draka sa stretávame s hlavnou hrdinkou Rijou, ešte dievčatkom, ktoré prišlo o rodičov. Hoci má žijúcu príbuznú, dostáva sa do starostlivosti starej Agnes, ktorú všetci označujú za strigu. A ona strigou skutočne aj je :D. Rija u nej vyrastá a už ako dievčatko zažíva nepríjemnosti od pokrvnej rodiny aj od ľudí z dediny.

Aj napriek nepríjemným okolnostiam je Rija príjemná hlavná hrdinka, ktorá je spriaznená s prírodou, tiež sa nebojí povedať svoj vlastný názor, Odvaha jej nechýba a stojí si za svojim. Dokáže si priznať vlastnú chybu a prijať zodpovednosť a následky. 

Práve kvôli malej chybe a nenažranosti ľudí z dediny dostane za úlohu zneškodniť draka, ktorý ničí úrodu nielen v jej dedine, ale aj v tej susednej.

Z malého dievčatka sa stala mladá žena a aj napriek strachu z draka sa chystá na svoju výpravu. K vlastnému prekvapeniu sa jej draka podarí nájsť pomerne rýchlo a miesto nepriateľa získa priateľa. Okrem neho si k nej nájde cestu aj duch a bludička. Táto podarená skupinka sa dáva do pátrania po nepriateľovi, ktorý ovláda draky a využíva ich vo svoj prospech.

Hlas draka osloví čitateľa svojou ľahkosťou čítania a príjemným príbehom o dobre a zle. Autorka odkrýva mnohé ľudské vlastnosti, nielen tie dobré, ale aj tie zlé a v celom príbehu sú pekne vyvážené. Mágia príbehu vás určite osloví, je jednoduchá a v jednoduchosti je predsa krása ^͜^. Autorka si tiež neodpustila ani jemnú romantickú linku, ktorú však budete aj trochu očakávať. 

Hlas draka odo mňa získava 8 bodov ž 10. Ďakujem autorke a vydavateľstvu Hydra za túto milú dračiu knižku ^͜^. 

Komentáre