Obhliadka bytu

Obhliadka bytu - Fredrik Backman

Fredrik Backman je švédsky autor a pod jeho menom si ako prvú knihu takmer každý vybaví Muž menom Ove alebo Medveďovce. Autor má na konte aj niekoľko ďalších kníh, medzi nimi aj Obhliadku bytu (2020).

Tento príbeh je skutočne nezvyčajný. Nie je to však len tým akým štýlom ho autor prerozprával, ale aj tým čo nám chcel povedať. Lúpež banky, ktorá sa vôbec nepodarila, lupič, ktorý vbehol na obhliadku bytu a netypický pohľad na dvoch policajtov čo „lúpež“ riešia.

Spočiatku vás autor maximálne dopletie, vôbec totiž nebudete tušiť o čom píše a aký to má vôbec zmysel s príbehom, ktorý čítate. Možno dokonca budete mať nutkanie knižku zavrieť a odložiť. Nerobte to. To čo príbeh ponúka ďalej je skutočne zážitok.

Autor veľmi zaujímavým spôsobom poukazuje na ľudskú psychiku a človeka ako takého. Tiež ponúka pohľad na to, čo s človekom môže spraviť súčasná spoločnosť a jej „pravidlá“. 

A o čo v príbehu ide? Neúspešný lupič sa pred políciou schová v byte, kde práve prebieha obhliadka a z ľudí si spraví svojich rukojemníkov. Tento zlodej však nie je úplne zvyčajným zlodejom, pretože stále opakuje, že takto sa to stať nemalo. Neštandardná situácia si žiada rovnako neštandardné riešenie a donúti možných kupcov a zlodeja vytvoriť trochu čudný vzťah. Asi najviac nečakané je zistenie koľko toho má táto skupinka ľudí spoločné a ako veľmi ich to spojí.

Aby sem to však pri čítaní nemali až tak jednoduché, autor strieda pohľady súčasnosti aj minulosti a možno sa tam stratíte tak ako som sa stratila ja. Aj napriek takémuto striedaniu času a pohľadov je príbeh zaujímavý a minimálne druhá polovica si vás získa.

Tento príbeh je netradičný svojim prevedením. Skvelo však popisuje a pracuje s ľudskou mysľou a samostatnou ľudskosťou. Od začiatku do konca je vidno ako človek premýšľa nad tým čo je dobré a zlé, či to rozhodnutie ktoré spraví je morálne alebo nie. Autor nastavuje zrkadlo a myslím, že sa mu to podarilo skutočne pozoruhodne.

Obhliadka bytu v sebe ukrýva nádherný a silný príbeh, hoci podľa názvu by to asi nikto z nás nepovedal. Knižke dávam 8,5 boda z 10. Ďakujem babám v našom Knižnom klube za takéto zaujímavé prvé čítanie ^͜^.

Komentáre