Slovník stratených slov

Slovník stratených slov - Pip Williams

Pip Williams sa narodila v Londýne, vyrastala v Sydney a momentálne žije v Adelaide Hills. Je autorkou bestseleru One Italian Summer a The Dictionary of Lost Words. Jej druhá kniha vyšla v slovenčine s názvom Slovník stratených slov tento rok (Motýľ, 2022).

V súčasnej dobe sú pre nás slová úplnou samozrejmosťou. Každé slovo si ľudia medzi sebou predávajú a uchovávajú ďalej. V minulosti to tak byť ale nemuselo. Nevyhovujúce slová neboli vybraté do Slovníka, miesto toho sa nechávali zabudnúť niekde v prachu pod stolom alebo v šuflíku. Vďaka Esme si však tieto a aj ďalšie slová našli cestu na iné, bezpečnejšie, miesto. Miesto, kde sa na ne nezabudlo. 

S Esme sa stretávame ako s malým dievčatkom, ktoré sedáva u otca v práci pod stolom a sleduje ako sa pracuje na Slovníku. Jej detskými, neskôr aj dospelými, očami sa spoznávame jednotlivé pomer vládnuce v Skriptóriu a tiež sa stretávame aj s prvým slovom, ktoré Esme zachránila pred zabudnutím a odložila ho na bezpečnejšie miesto.

Sledujeme ako naša hlavná hrdinka rastie, ako sa menia jej názory, vnímanie slov aj ich samotný zber. Z Esme sa stáva mladá žena, ktorá je síce trošku neistá v spoločnosti, hlavne vďaka Skriptóriu, ktoré je formovalo jej osobnosť od samotného začiatku.

Tak ako každé dievča a každá žena, robí Esme chyby, učí sa z nich a žije najlepšie ako vie. Aj napriek tomu má však svoje tajomstvá, niektoré neškodné, no niektoré trochu viac temné. Všetky si pekne nosí v sebe a len málokto vie, čo všetko sa skrýva za jemným ženským zovňajškom. 

Slovník stratených slov pokrýva pomerne veľké časové obdobie, roky od 1886 až po 1928. Vidíme nielen pokroky pri tvorbe Slovníka a ako k tomu prispela svojou troškou aj Esme, ale aj to ako sa spoločnosť stavia k ženám a ako sa toto všetko v čase mení. A práve tieto informácie a udalosti dodávajú príbehu ten šmrnc, čítanie si tak mimoriadne užijete.

Určite treba vyzdvihnúť v príbehu hlavne vzťahy, obzvlášť jeden dôležitý - vzťah otca a dcéry. Náhľad naň máme nielen od Esme, ale aj od jej tety Ditte. Esmin otec niekedy nevie ako by sa mal v niektorých situáciách zachovať a nie vždy jeho dobre mierené slová dopadnú práve najlepšie, je vidno ako svoju dcéru nadovšetko miluje. Byť však otcom aj matkou je náročné, avšak aj napriek tomu robí maximum. Z Esminho rozprávania vyžaruje láska k otcovi, presne taká akou ľúbi malé dieťa. Tento detský a bezmedzný spôsob lásky si Esme nesie aj do dospievania a dospelosti a o to krajšie to celé je.

Musím povedať, že tento príbeh ma veľmi prekvapil. Vôbec som si totiž neuvedomila, že všetko začne práve detstvom hlavnej hrdinky a budem mať tak možnosť značnú časť príbehu sledovať jej detské roky a dospievanie. Mám pocit, že práve vďaka tomu bol celý príbeh ešte viac čarovnejší a krajší. 

Slovník stratených slov ma pri čítaní úplne pohltil. Po dočítaní mi ostal v hlave a prevaľoval sa tam ešte nejakú dobu. Tento príbeh ponúka skutočne veľa a ja som vďačná, že som sa k nemu dostala. Dávam 10 z 10 bodov a odporúčam každému kto má rád slová, pretože táto kniha ich má viac ako tie ostatné.

Ďakujem Panta Rhei ^͜^.

Komentáre