Nočný motýľ

Nočný motýľ - Nina Protušová

Nina Protušová je rodáčka zo Šale a písaniu sa začala venovať už počas strednej školy. Jej prvotinou je Čierna schránka (2014). O niekoľko rokov nasledovala Mira (2019) a tento rok (2022) jej vyšla knižka Nočný motýľ.

Dora je námesačná a v poslednom čase sa jej to trochu vymkne z rúk. Okrem toho sa aj jej samej podarí skutočne vymknúť z bytu a vďaka tomu sa bližšie spozná so susediným bratom. Hoci sa jej škola končí, Dora aj napriek tomu pracuje na článku a takmer do poslednej chvíle je veľmi nerozhodná medzi dvoma témami. Obe sú zaujímavé, no len jedna by jej mohla pomôcť dosiahnuť pokoj v duši.

Všetko sa zamotáva a chúďa Dora nevie prísť na to kde je skutočne pravda a kto ju ťahá za nos. Do toho všetkého sa otvárajú staré rany a pri čítaní budete premýšľať čo sa vlastne deje a prečo je to tak.

Dora je ako postava skutočne zaujímavá. Nebudem klamať, je to hlavne kvôli jej námesačnosti a všetkým bezpečnostným opatreniam, ktoré si za tie roky vytvorila. Okrem toho vás ale zaujme aj svojou povahou a silou, ktorú v sebe má napriek niekoľkým nepríjemným udalostiam. Tiež je však trochu tvrdohlavá a veci si robí po svojom. Dora nám však samozrejme ukáže aj svoju druhú tvár, tú rozprávkovú :D. Musím povedať, že mne sa veľmi páčila a v príbehu to bolo veľmi príjemné. Autorka vďaka tomu pekne prepojila Dorin vzťah so sestričkou Dáškou.

Ak ste čítali Miru, určite vás poteší, že sa s ňou opäť stretnete. Síce len na pár momentov, ale veľmi príjemných a zaujímavých. 

Záver príbehu sa pekne komplikuje a Dora sa dostáva do menších problémov. Avšak vďaka indíciám sa nakoniec dopátra pravdy a rovnako aj k jednému nepeknému tajomstvu a zrade. Rozuzlenie je nečakané, no veľmi logické. Všetko do seba pekne zapadá a vysvetlia sa nielen súčasné nepríjemnosti, ale aj smutná minulosť.

Autorkin štýl písania mi veľmi sadol, skutočne sa kniha číta ľahko a celý čas vás núti aj premýšľať. Postavy sú uveriteľné a mnohé z nich si veľmi rýchlo obľúbite. Spoločne s hlavnou hrdinkou odhalíte kopu tajomstiev z minulosti a zažijete s ňou pekné aj menej pekné momenty.

Nočný motýľ nemusí sadnúť každému, ak však máte radi trošku trilery, pátranie a veľa tajomstiev, určite vyskúšajte ^͜^.

Príbehu dávam 9 bodov z 10 a som veľmi zvedavá s čím príde autorka v ďalšom príbehu a či sa aj tam stretneme s Mirou alebo Dorou ^͜^. Tiež chcem poďakovať Nine Protušovej za knižku a trpezlivosť!

Komentáre