Hra so svetmi

Hra so svetmi - Neal Shusterman

Neal Shusterman je americký autor, ktorý si na Slovensku získal fanúšikov svojou sériou Žatva smrti (Kosec 2016, Nimbus 2019, Posol 2022). Jeho štvrtou vydanou knihou je Hra so svetmi (2022), ktorá ide trošku iným smerom ako Žatva smrti.

Ash je obyčajný pubertiak a na futbalovom ihrisku je dobrým hráčom. A práve jedna zrážka zmení celý jeho svet hore nohami a on sa doslova ocitá medzi svetmi. Rôzne rozhodnutia, rôzne reality.

Všetko začína a končí futbalom. Možno trochu nezvyčajné, no má to svoje opodstatnenie a v príbehu to autor skvelo vysvetlil. Niekoho to možno trochu odradí, no pri čítaní sa vám dostane aj trochu tej odbornejšej teórie. Avšak nič zložité a vďaka tomu dostanete lepšiu predstavu čo sa vlastne s hlavným hrdinom deje.

Ash žije v spoločnosti, kde nezáleží na farbe pleti a jeho najlepší priateľ je toho jasným dôkazom. Vďaka prechodu cez rôzne alternatívne reality sa Ash dostane aj do svete kde sú ľudia delení podľa farby pleti či podľa orientácie. Ash objavuje rôzne verzie samého seba a dokonca sa ocitne aj vo svojej dievčenskej verzii. Každá alternatívna realita má niečo do seba a nesie v sebe zaujímavé myšlienky. Mnohé z nich sú skutočne na zamyslenie. 

Všetky tieto „skoky“ medzi svetmi formujú Ashovu osobnosť. Vidno ako sa snaží používať rozum a prísť na to ako sa vrátiť do svojej pravej reality. Robí pre to všetko čo vie a hoci sa môže zdať, že niekedy ide hlavou proti múru, nie je to úplne tak.

Ako postavu som si Asha veľmi obľúbila. Jeho spôsob uvažovania zaujme hneď od začiatku. Veľmi ma na začiatku príbehu zaujalo rodinné motto „Rozchoď to“. Počas celého príbehu je vidno ako sa ním Ash riadi a v jeho živote to aj zaberá.

Ak ste čítali Žatvu smrti a páčil sa vám autorov štýl, Hra so svetmi je určite správna voľba. Treba však mať na pamäti, že od série o koscoch sa tento príbeh podstatne líši. Ak obľubujete paralelné svety a teórie o nich, nebudete ľutovať. Plus máte príbeh perfektne okorenený vzťahmi medzi postavami a rôznymi spoločenskými názormi a situáciami.

Hra so svetmi odo mňa dostáva 8 bodov z 10. Musím povedať, že aj napriek dobrému vysvetleniu ma trošku sklamal pomalý rozbeh deja a celkovo záverečné rozuzlenie s vysvetlením prečo. Každopádne odporúčam každému fanúšikovi Neala Shustermana.

Ďakujem Booklab za knižku ^͜^.

Komentáre