Teória smútku Milevy Einsteinovej

Teória smútku Milevy Einsteinovej - Slavenka Drakulić

Slavenka Drakulić je chorvátska spisovateľka. Doposiaľ jej vyšlo štrnásť kníh a mnohé z nich boli preložené do niekoľkých jazykov. Vo svojej tvorbe sa venuje témam ako vojna, komunizmus a hlavne ženám ako takým. Okrem spisovateľskej kariéry pracuje ak ako novinárka a jej články vychádzajú nielen v lokálnych médiách, ale aj v tých medzinárodných. Teória smútku Milevy Einsteinovej (Zelený kocúr, 2022) je druhou knihou, ktorá bola preložená do slovenčiny.

Mileva je žena jedného z najvýznamnejších vedcov nášho sveta. Bola však rovná jeho mysli alebo sa za menom Einstein ukrýva hlboký príbeh? Ak hádate hlbší príbeh, máte pravdu.

Hneď na začiatku sa stretávame s Milevou a jej biednou situáciou s manželom. To, čo jej písal v listoch, jeho smiešne požiadavky, to bolo skutočne odporné a silné. Aj na Mileve bádať čo si myslí o tejto situácii. Autorka odviedla kus dobrej práce pretože perfektne zachytila psychické rozpoloženie hlavnej postavy. A práve to je nosnou témou tejto útlej knižky. Okrem toho autorka poukazuje aj na rolu ženy v tej dobe a približuje nám aj pozadie vzťahu manželov a ich detí. 

Mileva má pocit, že sklamala, no aj napriek tomu môžeme o nej s čistým svedomím hovoriť ako o silnej hrdinke. Aj napriek všetkej možnej nepriazni života išla ďalej, dokázala to. Avšak rany, ktoré dostala nielen od života, ale aj od Alberta, sú na nej viditeľné a nikdy nezmiznú. Ako svoje záchranné lano sa upína na svojich synov, obzvlášť na toho mladšieho. Ak pri čítaní zapojíte aj rozum, nebude vám dlho trvať a prídete na to, že Mileva urobila v tomto smere chybu.

Možno sa pýtate v čom je Mileva iná ako ostatné postavy. Jej osobnosť je iná oproti tým, na ktoré sme, dá sa povedať, vo väčšine príbehov zvyknutí. Je kritická nielen k svojmu okoliu, ale dokáže sa takto kriticky pozrieť aj sama na seba. K tomuto jej istým spôsobom dopomáha aj fakt, že sama odmalička kríva a tento jej hendikep jej bol v mladosti obrovskou príťažou. 

Ďalšou jej zaujímavou vlastnosťou je odhodlanie. Podceňovanie v nej vyvolá túžbu bojovať a ukázať tak, že aj napriek slabinám je silnou a nezlomnou osobnosťou, aspoň teda navonok. Podceňovanie a škatuľkovanie rozhodne nie je namieste.

Slavenka Drakulić skutočne perfektne zobrazila ženskú osobnosť a ponorila sa do nej. Pri čítaní to budete cítiť, pretože Teória smútku je rozhodne jednou zo silných kníh. Odhaľuje a dá sa povedať, že aj obnažuje ženskú hrdinku v jej najťažších momentoch a ukazuje ako sa nevzdávať a bojovať aj keď je život nepriaznivý.

Teória smútku Milevy Einsteinovej je pre mňa jednou z kníh, ktoré som po prečítaní ešte dlho držala v hlave a veľa nad ňou rozmýšľala. Dávam preto 9 bodov z 10 a dúfam, že sa preloží aj ďalšia tvorba tejto autorky, pretože píše pútavo a s kopou emócii sršiacich z textu. 

Ďakujem Zelený kocúr za možnosť prečítať si knižku a opäť raz rozšíriť svoje obzory ^͜^.

Komentáre