Mexická gotika

Mexická gotika - Silvia Moreno-Garcia

Silvia Moreno-Garcia je kanadsko-mexická spisovateľka a vydavateľka. Píše prevažne fantasy, horory a trilery. Na slovenskom knižnom trhu sa presadila práve hororom Mexická gotika (2021), ktorá si u čitateľov získala značné miesto a pomerne vysoké hodnotenia.

Hlavná hrdinka Noemí je neskutočne prelietavá, no na svoju rodinu nedá dopustiť a vždy sa bude starať o jej blaho. Aj preto ju otec posiela na Vysočinu za sesternicou, ktorá sa očividne zbláznila. Noemí teda poslušne odcestuje a hneď po príchode jej je jasné, že niečo nie je v poriadku.

Po celom dobe naráža na symboly hada požierajúceho si vlastný chvost a mnohé ďalšie. Spočiatku jej to nedáva zmysel a až postupne zisťuje čo všetko sa v tom šialenom dome a rodine deje. Nič z toho ju neteší, obyvatelia domu ju považujú za malé hlúpe dievčatko a dávajú jej to aj poriadne pocítiť. Popravde ani sa nie je čo čudovať, hoci Noemí chce pomôcť svojej sesternici, absolútne nepoužíva rozum a vo veľkej väčšine koná zbrklo.

Ak čakáte poriadny horor, asi ostanete sklamaný ako ja. Popravde jediné čo bolo desivé na tomto príbehu, bola zvrátenosť Doylovcov. Ich zmýšľanie, posadnutosť a kríženie medzi sebou (inak sa to nazvať ani nedá) boli skutočne strašidelné a popravde stretnúť ich niekde na ulici, tak utekám preč. Pri vykreslení Doylovcov treba autorke nechať, že sa s nimi pekne pohrala.

Veľká väčšina vecí, ktoré autorka do textu zasadila a mali byť desivé, vám môžu prísť trochu obohraté. Ak poznáte Darcy Coates, pri tejto knihe si na ňu možno spomeniete. Čo je podľa môjho názoru škoda, pretože tento príbeh má potenciál a určite by sa z neho dal spraviť perfektný horor. 

Isto sa vám však zapáči akou zmenou prešla naša hlavná hrdinka. Z totálne naivnej trubky sa odhodlanú a relatívne triezvo rozmýšľajúcu ženu. Sledovať túto jej premenu bol skutočne zážitok. Okrem toho našla v šialenej rodine Doylovcov spojenca, najmladšieho syna. Bolo pekné ako sa ju snažil ochrániť a nabádal ju k úteku. Aspoň niekto z nich sa k Noemí správal slušne, venoval jej aj  pozornosť a podporil ju v boji proti zvrátenosti Vysočiny.

Aj napriek tomu, že horory veľmi nevyhľadávam, z Mexickej gotiky som ostala sklamaná. Hlavne teda po tých úžasných hodnoteniach, ktoré dostala. Ak by ste nad ňou uvažovali, berte na vedomie, že sa asi nebudete veľmi báť. Mexickej gotike dávam 5 bodov z 10 a verím, že ďalšia kniha od tejto autorky zaujme viac.

Knižku som čítala vrámci štafety u @lenny_reads, za čo veľmi ďakujem.

Komentáre