Dom z ruží

Dom z ruží - Martina Dacková

Ďalšia slovenská autorka, Martina Dacková, debutovala v roku 2021 románom Dom z ruží. Je rodáčkou z Malaciek, no už niekoľko rokov býva v Sekuliach, kde sa odohráva aj dej príbehu.

Dom z ruží ponúka možnosť pozrieť sa na dva rôzne životy a prežitie lásky. Obe hlavné hrdinky majú svoj údel, niekedy je však ťažké držať minulosť a pravdu v sebe, aspoň v prípade pani Márie.

V príbehu sa stretávame s Emou, mladou právničkou, ktorá ukončila dlhoročný vzťah, odišla z práce a takpovediac utiekla z Bratislavy. Útočisko našla v podnájme u pani Márie. Obe ženy si padli do oka a bolo pekné sledovať ako sa aj napriek veľkým vekovým rozdielom spriatelili a dlho sa rozprávali.

Ema mi prišla ako trochu nerozhodná žena. Aspoň teda na začiatku, potom sa jej postava menila a na záver z nej bola úplne iná žena. Treba však brať do úvahy všetky okolnosti a človek pri čítaní veľa pochopí.

Pani Mária je pozoruhodná stará dáma, ktorá by vám už od začiatku mohla prísť ako žena držiaca v sebe obrovské tajomstvo. Na mňa tak pôsobila určite a zaujímalo ma, čo to asi bude.

Autorka pekne vyvážila kapitoly zo súčasnosti a minulosti starej dámy a rovnako aj súčasnosť Emi, ktorá na dedine našla samú seba. Počas čítanie si budete sami skladať a odhaľovať skladačku minulosti a možno sa mnohé veci dozviete skôr ako ich odhalila naše hlavné hrdinky. 

Určite vás bude zaujímať, prečo práve Dom z ruží. Tento názov má svoje opodstatnenie a vysvetlenie vás asi trochu prekvapí. Hoci autorka už na začiatku odhaľuje pôvod tohto názvu, jeho význam je podstatne hlbší ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Dom z ruží nie je len obyčajný príbeh s poriadnou dávkou romantiky. Nájdete v ňom aj dôležitosť súrodeneckých vzťahov, sebapoznanie, ale aj to čo môžu z človeka spraviť klamstvá a nevera. Tento príbeh je jedným z tých, ktoré vo vás zanechajú dojmy aj po dočítaní a vy nad ním ešte dlho premýšľate. S citom napísaná krutá realita mnohých životov, ktorá vás chytí a budete tak obracať stránku za stránkou len aby ste vedeli ako to dopadne.

Aj napriek tomu, že má príbeh v sebe posolstvo, mala som pocit, že pre Emu by sa dalo využiť viac priestoru. Osobne mi to tam trochu chýbalo, no chápem, že hlavný mal byť viac príbeh pani Márie. Domu z ruží dávam 8,5 boda z 10 a som zvedavá s čím príde autorka nabudúce.

Ďakujem @knihomolka_vanes za možnosť zúčastniť sa štafety ^͜^.

Komentáre