Mágia živlov

Mágia živlov - Elise Kova

Elise Kova je autorka, ktorá má na svojom konte slušný počet kníh. Na Slovensku sa táto americká autorka dostala do povedomia sériou Mágia živlov, ktorej nedávno vyšla tretia časť (Cooboo).

V prvej knihe sa spoznávame s Vhallou, ktorá nemôže byť už viac obyčajnejšou. Mladá učnica v knižnici pomôže svojou vytrvalosťou zachrániť princa a vďaka tomu sa na ňu upriami pozornosť. Vhalla sa zrazu ocitá medzi mágmi, no odmieta prijať fakt, že by mohla byť jednou z nich. Jej schopnosti sa ešte nikdy neprejavili, a tak nemá dôvod veriť mágom. V tom momente sa zapája tretia osoba, ktorá nemá problém Vhalle ublížiť len aby v nej prebudili mágiu. Dotyčnú osobu budete mať chuť v tom momente poslať to horúcich pekiel.

Musím povedať, že mne osobne Vhalla v istých momentoch nesadla a v ďalších chvíľach si vyslúžila môj obdiv. Pri čítaní z nej budete mať miestami pocit rozmaznanej pubertiačky, následne malého ustrašeného dieťaťa a nakoniec v nej prevládne hrdá a nebojácna žena. V prvej časti (Prvá veterná čarodejka) sa spoločne s Vhallou oťukáme s novonadobudnutými schopnosťami, nevšednou pozornosťou dvoch princov a koniec knihy vás rozhodne prekvapí, hoci niečo podobné sa dalo očakávať. 

Téma príbehu sa môže zdať trochu ohratá, predsa len obyčajná hrdinka bez schopností zrazu objaví talent a začne sa okolo nej motať princ. To je v knihách vidieť pomerne často. Avšak autorka sa s tým pohrala a pridala to i ono a celkový efekt je skutočne obdivuhodný. V príbehu sa stretávame aj s romantickou linkou, ktorá síce nie je úplne v popredí a ostáva len náznakom medzi hlavnými postavami, lebo však nevedia si to povedať, ale vidia ako ich to k sebe ťahá.

Vhallin vzťah s princom je istým spôsobom zdravo-nezdravý, hlavne čo sa týka princových spôsobov komunikácie a Vhallinej poslušnosti, veď však je to princ a ona musí počúvať nech sa deje čo chce. Nie každému môže takéto slepé nasledovanie v príbehu sadnúť. Osobne mám trochu problém s príbehmi, kde si postavy zbytočne vytvárajú a zložité situácie, ktorým sa dalo predísť.

Princ Aldrik je postavou, ktorá pôsobí temne a záporne, aspoň teda navonok to tak vyzerá. Počas čítania však nahliadneme za jeho masku krutého a zistíme, že to je starostlivá postava, ktorá však chce dosiahnuť svoje a nebojí sa použiť a spraviť čokoľvek aby sa tak stalo.

Posledná tretina knihy vám dá celkom emočne zabrať, no nič sa nikdy neje také horúca ako sa uvarí a aj tu to platí :D. Tiež určite oceníte autorkinu snahu dať Vhalle prezývku, ktorú v knihách bežne nenájdete.

V druhej časti (Pád ohnivého princa) sa spoločne s Vhallou vydávame na pochod. Sledujeme ako sa veterná čarodejka učí bojovať, ako si hľadá svoje miesto a ako dostáva priestor láska ^͜^. Táto časť je nabitá väčším množstvom akcie a emócii, čo popri čítaní isto oceníte. Pribúdajú nové postavy výzvy a nebezpečenstvá, no naši hrdinovia poriadne bojujú.

Vhalla sa stáva silnejšou a hlavne dospelejšou osobou a rovnako aj šikovnejšou čarodejkou. Zisťuje, že aj napriek svojmu blízkemu putu s Aldrikom, je len figúrkou na väčšej šachovnici a jej úlohou je len pomôcť vyhrať vojnu, pokojne aj na úkor vlastného života.

Druhý diel nabral iný smer a pri čítaní s veľkou pravdepodobnosťou prepadnete cez stránky priamo k postavám. Mnoho situácii sa vám bude zdať krutých a priveľmi temných, no aj medzi nimi sa dajú nájsť svetlé chvíľka, ktoré prežiaria temnotu. 

Odhaľovanie tajomstiev a plno zvratov vás nenechá obsedieť a knižku nebudete schopní pustiť z rúk. Záver vám spôsobí menšiu zástavu srdca, no hneď vás upokojí fakt, že tretí diel tejto série je už vonku a vy tak môžete nerušene pokračovať v čítaní.

Mágia živlov je séria, na ktorú som pozerala už keď vyšla prvá časť a získala si ma názvom a aj zaujímavou obálkou. Možnosť prečítať si ju a zistiť aký zaujímavý príbeh sa schováva medzi stránkami by bola hlúposť odmietnuť. Ak máte radi fantasy, objavovanie mágie, lásku a veľa emócii, rozhodne odporúčam siahnuť po týchto knižkách. Prvá veterná čarodejka a Pád ohnivého princa odo mňa získava 8 bodov z 10 a už teraz sa teším na pokračovanie.

Ďakujem @vo.svete.knih za možnosť zúčastniť sa štafety ^͜^.

Komentáre