Kráľovstvo hriešnych

Kráľovstvo hriešnych - Kerri Maniscalco

Kerri Maniscalco je americká autorka, ktorá debutovala knihou Stalking Jack the Ripper a jej pokračovaním. Pred dvoma rokmi vyšlo Kingdom of the Wicked, ktorého prekladu sme sa dočkali tento rok.

Kráľovstvo hriešnych je o sestrách – dvojčatách čarodejniciach, hoci jednu z dvojičiek si užijeme len veľmi málo. Na začiatku si užijeme pohľad do minulosti na malé čarodejnice a potom sa presunieme do ich prítomnosti. Jednu zo sestier, Vittoriu, nájdu brutálne zavraždenú a Emilia sa púšťa nájsť vraha svojej dvojičky nech to stojí čo to stojí.

Zo začiatku bola jednou z ústredných postáv Nonna, stará mama dvojčiat. Vidíme ako ich učí používať bielu mágiu, vykonávať rôzne rituály na ochranu a vždy má pre ne nejaký zákaz a pripomienku na minulosť a zlo hroziace zo strany pekelných princov. Emilia však po vražde svojej sestry zabúda na akékoľvek príkazy a zákazy od Nonny a trochu bezhlavo sa púšťa do hľadania odpovedí. S pomocou temnej mágie sa odhodlá privolať démona a zistiť všetko čo potrebuje. Celkom prekvapivo sa z privolaného démona vykľuje jeden z princov. V tom momente začína pekelne nebezpečná hra.

Emilia nevedomky svojimi slovami pri privolávaní pripúta princa k sebe a spoločne sa pustia do pátrania po vrahovi, keďže obetí je viac ako len Vittoria. Do celého pátrania sa priplietli aj ďalší princovia a ich služobníci. Okrem nich však vládne v Palerme aj nevraživosť voči čarodejniciam a všetky sa musia skrývať a tajiť svoje výnimočné schopnosti.

Tak ako býva zvykom, aj tu je mágia rozdelená na bielu a čiernu a Nonna si dáva veľmi pozor aby sa Emilia k tej temnejšej ani len nepriblížila. Počas pátrania sa však mladá čarodejnica dostáva na rozhranie toho čo jej do hlavy vtĺkala celý život Nonna a toho čo ju má priviesť na stopu vraha. Zisťuje kde je pravda a odhaľuje skutočne nečakané tajomstvá.

Pri čítaní tejto knihy sa musíte poriadne zásobiť jedlom, pretože Emilinej rodine patrí vychýrená trattoria. Zhruba v prvej polovici vám budú každú chvíľu tiecť slinky, v druhej polovici toho však bude pomenej keďže dej sa sústreďuje iným smerom. 

V určitých momentoch budete z knihy pociťovať kopu temna, dosť príbehu sa odohráva počas temnej noci, neskorého večera či veľmi skorého rána. Práve tento pocit z temnoty knihe dodáva tú správnu atmosféru a vy tak budete mať chuť si zapáliť sviečky a ponoriť sa do stránok plných vzrušenia a mágie.

Treba spomenúť, že dej plynie neskutočne rýchlo a postavy sú dosť svojské, no rozhodne vás zaujmú svojou podstatou a konaním. Autorka sa s nimi vyhrala a je to rozhodne vidieť a príbehu to dodáva tú správnu iskru. Rovnako perfektne dopomohlo atmosfére aj to, že niektoré slová ostali v taliančine a vy tak máte pocit akoby ste boli priamo tam.

Palermo z 19. storočia je plné mágie, ale aj temnoty. Vďaka Emilinmu pátraniu dostanete možnosť prejsť sa po tomto meste a spoznať niektoré jeho zákutia. Okrem toho sa dozvieme aj to akým spôsobom funguje čarovanie, rôzne amulety, ochranné kúzla a mnoho ďalšieho. Spoznáme démonov, niekoľko pekelných princov a cez text ochutnáme aj skvelé jedlá.

Kráľovstvo hriešnych je kniha, ktorá skutočne stojí za to a pokiaľ máte radi čarodejnice, mágiu a démonov, rozhodne je to to pravé pre vás.

Knižka odo mňa získava 10 bodov z 10. Som veľmi zvedavá ako bude tento príbeh pokračovať pretože ostalo množstvo nevypovedaných otázok.

Kráľovstvo hriešnych som čítala ako eknihu vrámci spolupráce s vydavateľstvom Pandora, za čo im ďakujem.

Komentáre