Gwind: Sama za seba

Gwind: Sama za seba - Lívia Hlavačková

Lívia Hlavačkové je slovenská autorka, ktorá prvý raz debutovala svojou knihou Gwind: Nezabiješ v roku 2013. Kniha sa však vtedy nedočkala pokračovania a až v roku 2020 vyšla vo vydavateľstve Artis Omnis v novom šate. Druhý diel vyšiel rok nato (2021) a tretí diel je naplánovaný na tento rok (2022).

Hlavná hrdinka Anna má schopnosť zmiznúť zo svojho sveta a ocitnúť sa niekde úplne inde. Doposiaľ sa však vždy vrátila domov, no jej posledné zmiznutie je iné ako tie ostatné. Ocitá sa vo svete, kde hlavnú rolu hrajú Spoločenstvá vrahov a zlodejov. Nešťastnou náhodou sa dostane práve do Spoločenstva vrahov a v tom momente začína boj o prežitie.

V druhej časti pokračuje príbeh Anny-Gwind, tento raz však zameraný hlavne na ňu a jej postoj a vývoj, ktorým si prešla za ten rok čo strávila v neznámom svete. Ak ste čítali prvú knihu, určite uvidíte zmenu, hlavne teda tú vonkajšiu. Z Anny sa stáva zamĺknutá a tichá postava, ktorá akoby stratila všetky emócie. Opak je však pravdou, pretože jej myseľ je neskutočne plná myšlienok, spomienok a pocitov.

Cesta ju zavedie do Veží magikov, kde objavuje svoju silu a duševnú rovnováhu. V jej živote začína hrať významnú úlohu mágia a Čierny mágovia začínajú hon na toho Bieleho. 

Gwind po dlhej dobe nahliadne na chvíľu do svojho domova, tento raz však omnoho viac pripravená.

Ak ste si v prvej časti obľúbili Adora, tu sa ho veľmi nedočkáte. Jeho osud však neostane skrytý, pretože Anne sa pomocou mágie podarí zistiť niečo čo ju veľmi nepoteší. Priznávam, nepotešilo to ani mňa.

Keďže sa Anna stáva silnejšou a schopnejšou, rastie v nej potreba postiť sa ľuďom, ktorí jej doposiaľ v stále neznámom svete ublížili. Avšak jej hlava si myslí svoje. Dokáže pomstiť smrťou alebo nájde iný spôsob?

Oproti prvej časti ej táto druhá obohatená o mapu, takže si viete popri čítaní prejsť prstom po miestach spoločne s Gwind. Okrem toho nám autorka prihodila aj pomenovania mesiacov, takže to je skutočne prehľadné.

Menším mínusom môže byť veľa častí bez rozhovorov, čo máličko spomalí čítanie. Na druhú stranu to je ale pochopiteľné, nakoľko sa hlavnej hrdinke pozeráme do hlavy a máme možnosť lepšie ju pochopiť :D. 

V prvej knihe sme mohli sledovať dve dejové linky a v druhej časti sa k Anninej A Chrezzinej pridala aj Ka-trasova. Dostávame tak pohľad na zničenú Nalapu po nájazde Čiernych mágov.

Autorke treba nechať že to parádne premyslela a rozhodne nečakane zamotala. Jedno jej však neodpustím. Ak máte radi fantasy, Gwind je knižka, ktorá si určite zaslúži vašu pozornosť. Záver bol maximálne nečakaný a posledný odsek vás isto dostane do vývrtky. Chvalabohu, že sa čoskoro dočkáme tretej časti :D. 

Gwind je jednou z mojich top kníh, takže sa niet čo čudovať keď si odnesie plný počet bodov ^͜^. Ďakujem veľmi pekne autorke za knižku a možnosť vychutnať si pokračovanie príbehu po viac ako siedmych rokoch :D.

Komentáre