Karamela

Karamela - Peter Zeman

Karamala ma zaujala hlavne svojim nezvyčajným názvom. Už pri prvom pohľade na obálku som tušila, že pôjde o nezvyčajný a hlavne silný príbeh. Anotáciu mi to už len potvrdila.

Hlavnou postavou je Peter, ktorý je hovorcom v štátnej inštitúcii, takže vidí a je súčasťou nielen toho dobrého, ale častokrát aj toho zlého. Úplatky, tutlanie a „rodinkárstvo“ bolo pomaly na dennom poriadku. Aj toto stiahlo Petra k alkoholu a vpodstate mu bolo jedno či je deň alebo noc, pracovný deň alebo víkend.

Musím povedať, že aj kvôli jeho alkoholovým úletom som ho pokladala za úbožiaka a jedno odporné prechľastané a podplatiteľné prasa. Avšak v istej časti nastal zlom a ja som sa na Petra začala pozerať úplne inak. Dokonca som ho aj trochu obdivovala, pretože taký radikálny krok chcel veľkú odvahu a hoci mu zmena zabrala veľa času, aj on sám nakoniec uznal, že to stálo za to.

Potom som čakala, že bude príbeh pokračovať kúsok pokojnejšie. Miesto toho som dostala od autora ďalší zamotaný problém. Hoci asi to tak celkom problémom nazvať ani nemožno.

Celý tento príbeh je neskutočne silný, pre mňa takým určite bol. Podľa anotácie som vedela čo mám zhruba očakávať, no aj napriek tomu som sa na čítanie musela psychicky pripraviť. A aj tak ma príbeh dostal a istým spôsobom aj odrovnal. 

Asi najviac ma bavilo sledovať Petra a vývoj jeho postavy. Prešiel si veľa vecami a každá jedna ho formovala. Miestami som ale mala pocit, že ho niektoré veci po psychickej stránke zmenia k horšiemu, prípadne ho úplne zlomia. Som rada, že sa to nestalo a Peter ukázal svoju vnútornú silu aj keď to trvalo dlho. Nakoniec však aj on dostal svoje šťastie ^͜^.

Autor píše zaujímavým štýlom, no mne trošku trvalo kým som sa začítala. Akonáhle som si však zvykla, šlo to akosi samé.

Karamele dávam 8,5 boda z možných 10. Takýchto príbehov by bolo treba asi aj kúsok viac, hoci pochybujem, že by sa z nich každý poučil.

Ďakujem vydavateľstvu Inspira publishing za knižku ^͜^.

Komentáre