Hady, vtáčatká a balada

Balada o hadoch a vtáčatkách - Suzanne Collins

Po tejto knižke som dosť pokukovala už len keď vyšlo info, že bude český preklad. Chcela som skrátka vedieť viac o Snowovi a mala som pocit, že jeho mladosť by mohla prezradiť celkovo dosť. A aj prezradilo. Keď ohlásili slovenské vydanie, skákala som meter dvadsať :D.

Coriolanus mi bol nesympatický už v Hrách o život a ani teraz sa to nezmenilo. Stále bol nafúkaný a namyslený idiot. Isto by som k nemu našla ešte veľa nelichotivých prídavných mien, ale podľa mňa stačí aj takto krátko. Sledovanie jeho postupu ako mentora v Hrách bolo istým spôsobom zaujímavé ale v mnohom aj odporné. Ako chápem, chcel vyhrať aby získal financie na školu a život pre svoju rodinu, ale niektoré veci čo spravil a ako rozmýšľal, proste fuj. Aby to však nebolo len o zlom, dokázal istým spôsobom prejaviť lásku a pochopenie. Páčilo sa mi ako sa zamiloval, to boli pasáže, ktoré sa mi fakt pri čítaní páčili.

Lucy Grayovú som vnímala skutočne všelijak. Bola nepredvídateľná a to ju robilo zaujímavou nielen pre Snowa, ale aj pre celé Sídlo, ktoré si z Hier spravilo šport. Okrem svojej nepredvídateľnosti mala aj pekný hlas a talent na skladanie piesní, ktoré boli skutočne zaujímavé, avšak dali sa rôzne interpretovať, čo dokázalo poriadne pomýliť. Na Lucy Grayovej sa mi nepáčilo ako sa zachovala na konci. Mňa by tiež nahnevalo to čo spravil Snow, ale riešila by som to úplne inak.

Celý príbeh je super, bavilo ma čítanie, aj som rada, že je možnosť zistiť aký bol Snow ako mladý, ale chýbalo mi v príbehu niekoľko vecí. Jednou z nich bol napríklad skleník jeho starej matere. Trochu som dúfala, že sa tam Snow aspoň ukáže a budem mať možnosť nahliadnuť na miesto a ruže, ktoré ho vo veľkej miere definovali. 

Trochu sa mi nepáčil vzťah medzi Corolianusom a dekanom. Akože ok, Snow starší urobil hovadinu, to pochopím. V príbehu to bolo vysvetlené, ale akosi som predpokladala, že sa pomlátili a vyriešené. To sa nestalo a preto to schytal Coryo? Trochu blbé, ale zas logické keďže sa s otcom dosť podobal. Ale aby si to odsral jeho syn, to mi prišlo fakt na hlavu aj keď sa to v príbehoch používa takmer stále. Trochu mi to pripomenulo Severusa z HP, hoci ten bol s Jamesom nepriateľ, zatiaľ čo dekan a Snowov otec boli priatelia.

Popravde dúfala som, že koniec bude kúsok viac šťastnejší, ale po dočítaní som si povedala, že predsa len to je príbeh zo Sídla a Sídlo nie je nikdy šťastné. Hlavne ak sú tam ľudia ako doktorka Gaulová, totálne prepnutí.

Knižke dávam 7 bodov z 10. Ďakujem za možnosť zúčastniť sa v štafete u @i.steal.books. 

Komentáre