50 odtieňov červenej....

Literatúra patriaca do červenej knižnice tu vždy bola a aj bude. Čo si však pod touto literatúrou predstaviť? Úprimne, nikdy som sa nad tým veľmi nezamýšľala, akosi intuitívne som vedela, čo do tohto žánru zaradiť a čo nie. Keď sa ma to však spýtala autorka Michala Ries, trochu som sa nad tým donútila zamyslieť. Trochu som aj hľadala na internete a našla som celkom jednoduchú definíciu. Erotická literatúra môže byť fiktívnym alebo reálnym príbehom, ktorý popisuje vášnivé, romantické či erotické vzťahy a ich cieľom je vyvolať také isté pocity v čitateľovi. Samotná erotika sa zameriava konkrétnejšie, len na sexuálne pocity.

Pôvodne som chcela napísať článok o knihách, ktoré som z tohto žánru čítala a hodila k tomu taký svoj názor. Aby ste si zas nemysleli, že mám nejaký obrovský prehľad, čítala som skutočne len pár kníh tohto žánru. Niektoré len preto, že som bola zvedavá, prečo sú tak ospevované. Aby som sa však vrátila k svojej pôvodnej myšlienke o článku, zapáčila sa mi predstava dať dokopy článok spoločne s vami. Na instagrame som pred nejakým časom teda zverejnila pár otázok a teraz sa na to môžeme spoločne pozrieť.

Na začiatok som si chcela urobiť taký zbežný prehľad , koľko z vás číta takúto literatúru. Zo štyridsiatich odpovedí len jedna tretina takéto knižky nečíta. Musím povedať, že aj ja som sa pred pár rokmi radila k ľuďom, ktorí tento žáner nečítajú. Akosi postupne som sa však dostala aj k tomuto žánru, síce tieto knižky čítam len sporadicky.

Vo väčšine ste písali, že vám je jedno odkiaľ autor pochádza. Viac vás zaujíma, aký je príbeh  aby vás zaujal. Tiež ste však pripustili, že vo väčšine však prevládajú zahraniční autori.

Musím však povedať, že ja mám pár kníh aj od zahraničných autorov aj od slovenských. Podstatný je pre mňa príbeh a myslím, že na národnosti autora vôbec nezáleží.

V odpovediach ma pobavila Val z @v.knihach. Stačí jej aby si knihu vedela prečítať a nebola v cudzom jazyku :D. Súhlasím, tiež preferujem jazyk, ktorému rozumiem, hoci pomaličky začínam čítať knižky aj v iných jazykoch.

Spomínali ste veľa mien, niektoré boli známe a niektoré som si musela vyhľadať :D. Od niektorých autorov sa už ku mne nejaké tituly dostali a niektoré mám ešte len v pláne prečítať. 

Najčastejšie ste spomínali Vi keeland, Ellu Kennedy, Christinu Lauren, Penelope Ward, E. L. James, Amo Jones, Tiffany Reizs, Javindu Wilder a Erin Watt. Zo slovenskej tvorby ste spomínali hlavne autorku Baju Dolce.

Musím poďakovať Mirke z @mirka_cita, pretože mi vymenovala kopu autorov, o ktorých som ešte ani nepočula.

Pre mňa je jedným z takých top autorov Sylvain Reynard a jeho séria o Gabrielovi. Tiež som čítala niečo aj od Vi aj od Elly. V pláne mám prečítať si niečo aj od Christiny Lauren.

Prepáč Val, že ťa opäť spomínam, ale zas si vystihla môj názor :D. Tiež mám rada keď príbehy z tohto žánru majú aj iný dej ako len samotný sex ˃͜˂. A samozrejme, musí mať logiku. Viaceré ste spomínali, že máte radi v týchto príbehoch romantiku. Rovnako ste písali, že tieto knižky beriete ako oddychové čítanie. A samozrejme, že si užijete aj tie pikantné scény :D.

Musím povedať, že ja tiež beriem tento typ literatúry ako oddychový. Preto neočakávam nejak náročný dej, no potrebujem aby tam bol a aby mal aj zmysel.

Pri erotickej literatúre je asi slušná kopa vecí, ktoré vadia nielen mne, ale aj vám. Niekedy mám pocit, že je viac negatív ako pozitív v tejto literatúre.

Čo z toho je však najhoršie? Podľa mňa je to hrozný preklad slov a fráz, ktoré by mali byť práve vzrušujúcimi. Miesto toho pobúria, poprípade vyvolajú aj záchvat smiechu, nakoľko je preklad skutočne hrozný a bizarný.

Jednou z ďalších vecí, ktoré pri čítaní môžu vadiť, je priveľa pikantných scén na úkor príbehu a miestami môže dej pripomínať porno. Toto dosť prekáža aj mne pri čítaní, vtedy si vždy poviem, že škoda papiera a peňazí.

Neoriginalita, nelogickosť deja, to dokáže vadiť nielen pri tomto žánri, ale pri každom. Niekomu vie vadiť aj ja rozprávania, hlavne pri opise tých pikantných scén. Priznávam, že niekedy to vadí aj mne. Vtedy mi pripadá, že autor/autorka chce všetko perfektne opísať a miesto toho to akurát preženie.

Tu som bola veľmi zvedavá na vaše odpovede. Nebude na škodu trochu rozšíriť si obzory :D.

Najčastejšie ste spomínali sériu Off-campus. Je mi známa a už dlhšie po nej pokukujem, tak snáď sa k nej čoskoro dostanem :D.

Papierovú princeznú mám doma a osobne by som ju zaradila skôr medzi YA. Hoci teda pri niektorých scénach som bola dosť pochybovala. Ešte mi síce chýbajú posledné dve knižky tejto série, no čoskoro sa to chystám doplniť ^͜^.

Alfu od Jasindy Wilder mám doma a úprimne, dosť ma sklamala. Čítala som toľko pozitívnych recenzií, takže som bola dosť zvedavá. Neviem či sa k tejto sérií vrátim, pokračovanie však môže byť lepšie. 

Od Vi Keeland som čítala iba jednu či dve knižky a celkovo mi jej štýl sadol :). Od nej si určite ešte niečo prečítam.

Gabrielova trilógia je úplne mega. Tú rozhodne odporúčam, pretože táto séria má aj veľmi zaujímavý dej.

Dosť ma teší, že ste spomínali aj slovenskú tvorbu a padli hlavne dve mená, Baja Dolce a Michaela Zamari. Musím povedať, že od oboch autoriek mám prečítané doposiaľ všetky ich knižky a treba uznať, že obe píšu príjemným spôsobom. Ja si pri ich knižkách vždy oddýchnem. Poznáte ešte nejaké slovenské autorky, ktoré píšu tento typ literatúry? Dajte mi vedieť do komentárov :).

 

Na záver by som vám chcela poďakovať za odpovede a rovnako aj odporúčania. Aj vďaka vám som si rozšírila obzory v tomto druhu literatúry :D.


Komentáre